Atopijski dermatitis
  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

Atopijski dermatitis (AD) je kronična, klinički raznolika dermatoza sa pojavom svrbeža uvjetovana genetskom predispozicijom sa sklonošću alergiji na različite alergene (pretežno po I. tipu) koja je često udružena s drugim atopijskim bolestima. Pokazalo se da je AD u porastu u Europi pa je tako prevalencija oko 20%. U oko 80% bolesnika bolest se pojavi prije prve godine života, a njih 2% nakon 20. godine života. Učestalost bolesti u industrijski razvijenim zemljama je u stalnom porastu. U djece je AD najčešća rana, reverzibilna manifestacija atopije, karakterizirana periodičnim pogoršanjima. Oko 40% djece s AD-om oboli od bronhalne astme u kasnijoj dobi. Bolest nastaje kao rana alergijska reakcija (tip I) na niz inhalacijskih (iz zraka) i nutritivnih alergena (iz hrane) koja se odvija posredstvom IgE-a čija je vrijednost povišena u većine oboljelih. Utvrđeno je da su osobe, osobito djeca, genetski sklone takvim reakcijama radi svoje genetski određene atopijske konstitucije. Najčešći alergeni koji potiču kožne promjene i dovode do pogoršanja u bolesnika s AD-om su: inhalacijski alergeni (npr. peludi korova, stabala, trava, kućna prašina, grinje) i nutritivni (npr. kravlje mlijeko, jaja - u djece osobito bjelanjak, kikiriki, soja, brašno, riba). Dokazan je i štetan utjecaj infekcija (Staphylococcus, Streptococcus, dermatofiti, Candida sp., herpes simpleks), klimatskih utjecaja (pogoršanja zimi), odjeće (sintetika, vuna), psihološkog stresa itd. Bolest je patogenetski uglavnom potaknuta alergijskim reakcijama tipa I (posredovane IgE-om), a sudjeluju i kasne (IV. tipa) alergijske reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene (stanična imunost). Iako je u većine oboljelih povišen IgE, razlikuje se ekstrinzični oblik bolesti (s povišenim IgE-om i udružen s drugim atopijskim bolestima) i intrinzični oblik AD-a (bez povišenog IgE-a i bez povezanosti s ostalim atopijskim bolestima).
Karakteristične značajke bolesti su svrbež, promjene u vidu ekcema kože (u odraslih pojačan crtež kože, tj. lihenifikacija pregiba, u dojenčadi i male djece pretežno na licu i vanjskim stranama udova), postojanje atopije (alergije) u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi te kronično-recidivirajući (dugotrajniji) tijek bolesti. U odraslih bolesnika koža je najčešće u cijelosti suha uz svrbež, a promjene nastaju na unutrašnjim stranama i pregibima velikih zglobova, zatiljku, vjeđama, čelu, licu, predjelima zglobova šaka, vanjskim stranama dlanova i tabana. Na takvoj koži se mogu pojaviti akutne promjene - eritematozne (crvene) papule i plakovi, ogrebotine tj. ekskorijacije kao posljedica grebanja, erozije, gnojne promjene/piodermizacija i kruste te kronične promjene (naglašen crtež kože - lihenifikacija, bolne raspukline dlanova i prstiju, ispadanje vanjskog ruba obrva, periorbitalne (oko očiju) pigmentacije, Dennie-Morganov znak u vidu infraorbitalnih nabora, promjene tipa pityriasis alba). U bolesnika su češće i komplikacije (bakterijske, gljivične i virusne infekcije, kontaktni alergijski dermatitis i dr.). Ponekad se promjene vide na koži bradavica dojki (nipple dermatitis), vulvi, prstima šaka i stopala (pulpitis sicca) i usnicama (lip dermatitis). U osobito teških oblika promjene su generalizirane, a moguće je i zahvaćanje kože cijelog tijela (prijelaz u eritrodermiju). Većina bolesnika navodi da se svrbež pojačava kod znojenja. Sa bolesti kože su često udružene promjene kao što je bijeli dermografizam, ichthyosis vulgaris, keratosis follicularis, ponekad katarakta i dr.
S obzirom na tijek bolesti i prognozu, pokazalo se da u oko 40% bolesnika dolazi već u djetinjstvu do djelomične ili kompletne remisije bolesti, ali s mogućim pogoršanjima u odrasloj dobi. U mnogih osoba bolest traje 15-20 godina, ali obično ne u teškom obliku. U 30-50% osoba se može razviti alergijska astma ili alergijski rinokonjunktivitis.
Dijagnostika atopijskog dermatitisa
Dijagnoza atopijskog dermatitisa se temelji na anamnezi (postojanje osobne atopijske manifestacije ili u obitelji), karakterističnoj kliničkoj slici i pozitivnim alergološkim testovima. U dijagnozi se još uvijek preporučuju kriteriji Hanifina i Rajke iz 1980. god. prema kojima postoje glavni i sporedni kriteriji za dijagnozu atopijskog dermatitisa. Kao 4 glavna kriterija se navode svrbež, karakteristična klinička slika (ovisna o dobi bolesnika) sa zahvaćenošću lica i ekstenzornih strana udova u dojenčadi i male djece, a u odraslih lihenifikacija kože pregiba, pozitivna osobna ili obiteljska atopijska anamneza te kronično-recidivirajući tijek bolesti. Među tim dijagnostičkim kriterijima je važna povišena vrijednost IgE-a u serumu (krvi) (u 60-80% bolesnika), pozitivne reakcije u kožnim testovima (PRICK TEST) na inhalacijske i nutritivne alergene, konzervanse i aditive, te kontaktne alergene (PATCH TEST).

Poliklinika "A.B.R"

Derenčinova 26

Zagreb Derenčinova 26/1 ugao s Šubićevom

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 4551-131,
fixphone +385 (1) 4556-507

Mobitel:
phone icon  +385 98 915 3144
(WhatsApp i Viber)

E-mail: abr@poliklinikaabr.hr 

2000px Wi Fi Logo.svg

Poslovna jedinica Bužanova

Zagreb, Bužanova 10b/1 križanje Zvonimirove i Heinzelove

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 2303-173,
fixphone +385 (1) 2303-175
fixphone +385 (1) 8890-818

Mobitel:
phone icon +385 99 402 0376
( WhatsApp i Viber)

E-mail: abr@poliklinikaabr.hr

2000px Wi Fi Logo.svg

sjena
 Suradne poliklinike i partneri

 Medial logo  bilic2