Prof.dr.sc. Maja Relja dr.med., specijalista neurolog
  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

Prof.dr.sc. Maja Relja, liječnik, specijalista neurolog, jedan od malobrojnih hrvatskih profesora neurologije (1990.g.) u trajnom zvanju (2012.g.), s vrhunskom prepoznatljivošću u svijetu (citiranost), predavač na brojnim međunarodnim skupovima, dugogodišnji član Američke akademije za neurologiju, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, utemeljitelj Referentnog centra za poremećaja pokreta i heredodegenerativne bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske (2012.g.). Utemeljitelj je i predsjednik Hrvatske udruge bolesnika s poremećajima pokreta te suosnivač i dopredsjednik Europske udruge za distoniju o čemu je izvijestila i u Europskom parlamentu (travanj 2018.g.) Među navedenim poremećajima pokreta posebice se ističu Parkinsonova bolest i parkinsonizam (sa i bez demencije), MSA, PSP, ferinopatije (poremećaji nakupljanja željeza), spinocerebelarne ataksije, tremor, distonija, mioklonus i tikovi, te nasljedni poremećaji poput Wilsonove bolesti i Hantingtonove koreje.
U stručnom i znanstvenom radu prof. Relja primarno je usmjerena na poremećaje pokreta (ekstrapiramidne bolesti), i njihova liječenja (primjena ciljanih metoda i uvođenje novih postupaka liječenja). Liječenje rane faze Parkinsonove bolesti tako i uznapredovalog stadija uz ciljano praćenje i odabir bolesnika za primjenu dostupnih metoda poput Apomorfinskog injekcije ‘Apo pen’, Apomorfinske pumpe, Duodopa pumpe. U radu s bolesnicima, kad je god to moguće, prof Relja, zalaže se za konzervativne nasuprot agresivnih pristupa liječenju čiji dugotrajni neželjeni učinci još nisu dovoljno poznati.

Prof Relja bila je ne samo sudionik već i organizator međunarodnih istraživanja botulinum toksina tipa A u liječenju glavobolje, koji od 2010.g. rezultirali registracijom i primjenom botulinum toksina u liječenju kronične migrene. Sudjelovala je u edukaciji liječnika širom svijeta uključivo Europu, Ameriku, Afriku i Aziju. Međunarodno je priznati stručnjak za primjenu botulinum toksina u neurologiji (koautor je svih do sada obavljanih međunarodnih smjernica za kliničku primjenu botulinum toksina u raznim indikacijama). Primjenjuje botulinum toksin u liječenju bolnih stanja, migrene te različitim oblicima hiperkineza posebice distonije (cervikalna distonija i segmentna distonija 'krivi vrat', blefarospazams 'prisilno žmirenje', hemifacijalni spazam, oromandibulane distonije u području usta i vilice, profesionalne distonije poput nemogućnosti pisanja 'pišćeva šaka' ili nemogućnosti sviranje pojedinih instrumenata 'distonija glazbenika') uz elektrofiziološko navođenje u cilju primjene najmanje učinkovite doze lijeka i odabira pravog mišića. Pojedinačna iskustva uključuju i liječenje hiperhidroze, neuropatija (dijabetička), neuralgije trigeminusa, te spasticiteta i dječje paralize.

 Intenzivno educirana u temeljnim neuroznanstvenim istraživanjima (Institut Ruđer Bošković (1975-78); Nacionalni institute za zdravlje SAD (Washington D.C. 1980.), nastavlja translacijska istaživanja do danas (Laboratorij za molekularnu neurofarmakologiju Medicinskog fakulteta). Međutim, kao liječnik kliničar educirana je u Beču kod prof. Waltera Birkmayera – oca suvremene terapije Parkinsonove bolesti koji u suradnji s prof O. Hornykiewicz otkriva nedostatak dopamina u Parkinsonovoj bolesti i uvodi u terapiju levodopu, koja mjenja život oboljelih i do danas predstavlja najučinkovitiji lijek za ove bolesnike. Gostujući profesor Neurološkg instituta Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Turku, Finska (1995-96), jednom od najpoznatijih svjetskih centara za poremećaje pokreta gdje je uvedena terapija dopaminergičkim agonistima u liječenju Parkinsonove bolesti uz dokazanu prevenciju motoričkih oscilacija u Parkisnonovoj bolesti uz ciljanu kombinaciju terapije. Profesor Maja Relja ističe da su poremećaji pokreta klinička dijagnoza, koju treba prepoznati i dijagnosticirati primarno znanjem i iskustvom tj. neurološkim pregledom uz izbjegavanje nepotrebnih dijagnostičkih metoda koji su često gubitak vremena i novca (ponekad uključuju i zračenje) a ne doprinose dijagnozi i liječenju (prof Maja Relja koautor je Europskih smjernica za dijagnozu Parkinsonove bolesti).

Poliklinika "A.B.R"

Derenčinova 26

Zagreb Derenčinova 26/1 ugao s Šubićevom

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 4551-131,
fixphone +385 (1) 4556-507

Mobitel:
phone icon  +385 98 915 3144
(WhatsApp i Viber)

E-mail: abr@poliklinikaabr.hr 

2000px Wi Fi Logo.svg

Poslovna jedinica Bužanova

Zagreb, Bužanova 10b/1 križanje Zvonimirove i Heinzelove

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 2303-173,
fixphone +385 (1) 2303-175
fixphone +385 (1) 8890-818

Mobitel:
phone icon +385 99 402 0376
( WhatsApp i Viber)

E-mail: abr@poliklinikaabr.hr

2000px Wi Fi Logo.svg

sjena
 Suradne poliklinike i partneri

kaliper Medial logo  bilic2