• Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

Početak procesa starenja nastupa oko 25. godine života, odnosno nakon završetka razvoja svih organskih sustava. Najzamjetnije je na izloženim dijelovima tijela, odnosno na licu. Tijekom rasta i odrastanja željeli bi ubrzati procese starenja, a nakon 35. godine najčešće usporiti procese koliko je god to moguće.
Starenje uzrokovano genskim nasljeđem i koje ovisi o prolasku vremena zovemo kronološkim starenjem ili intrinzičnim starenjem. Ono je karakterizirano atrofijom kože, gubitkom elastičnosti i usporenjem metaboličkih aktivnosti. Znakovi kronološkog starenja su sitne bore, tanka i transparentne koža, gubitak podložečeg masnog tkiva i koštane strukture lica, suhoća kože, nemogućnost žlijezda znojnica da dostatno hlade kožu, gubitak kose i pojava neželjene dlakavosti.
Drugi tip starenja naziva se ekstrinzično starenje i uzrokovano je utjecajem vanjskih faktora.
To su gravitacija, izloženost ultravioletnim i infracrvenim zrakama, različite životne navike kao što su pušenje, alkohol, droge, neadekvatna prehrana. Između brojnih štetnih utjecaja okoline koji sudjeluju u starenju, dugotrajno i opetovano izlaganje ultravioletnim zrakama je najznačajnije te uzrokuje foto-starenje kože.
To je kumulativni proces koji prvenstveno ovisi o stupnju izloženosti sunčevim zrakama i pigmentu kože. UV zračenje uzrokuje kompleksne procese na specifičnim molekulama čiji odgovor uzrokuje oštećenja vezivnog tkiva kože.
Foto-starenje se manifestira pojavom naboranosti, crvenilom kože, suhoćom, gubitkom elasticiteta, pojavom teleangiectasia te pigmentnim promjenama. Izloženost UV zračenju također povećava pojavu benignih i malignih novotvorevina kože na foto-eksponiranim dijelovima.
Starenje kože je degenerativni proces koji zahvaća više organskih sustava, uključujući kožu i njen potporni sustav. Najizraženije promjene dešavaju se u subkutisu gdje dolazi do gubitka volumena u periorbitalnim i temporalnim regijama, području obrva, obraza, usana i perioralnoj regiji. Gubitak volumena i redistribucija masnog tkiva uz utjecaj gravitacije dovodi do formiranja dubokih nasolabijalnih i mentolabijalnih brazdi. U dermisu smanjuju se sinteza i količina kolagena, a smanjena je i količina hijaluronske kiseline. Uslijed svih tih promjena poremećena je zaštitna funkcija kože, usporeno zacjeljivanje, smanjena zaštita od UV zraka, poremećena osjetilna percepcija i termoregulacija.
Zadnjih dvadesetak godina, razvojem medicine i farmaceutike razvijene su brojne supstance koje usporavaju procese starenja ili ih kompenziraju.
Tretmani nastoje nadomjestiti supstance koje se gube, stimulirati nastajanje novih, smanjiti oksidativne procese i sanirati nastala oštećenja. To se postiže aplikacijom filera, ablacijom epidermisa te primjenom kozmeceutika.
Fileri koje se apliciraju mogu biti trajni i resorptivni. Danas se više koriste resorptivni fileri, neanimalnog porijekla kod kojih je mogućnost alergijske preosjetljivosti niska, koji su biokompatibilni te najčešće traju oko 6 mjeseci. Oni mogu biti stimulirajući i nadomještavajući. Prilikom izbora filera treba razmotriti lokalizaciju, očekivane rezultate i tehniku promjene. Osobito je važno iskustvo liječnika koji filer aplicira s obzirom da se radi o djelomičnom remodeliranju lica.
Ablativne metode koriste se u antiagingu još od doba starog Egipta kada se koristila mliječna i citrična kiselina. Danas se koriste alfa i beta- hidroksi kiseline te ablativni laseri. Ablacije su strogo kontrolirane te se dijele na površne, srednje i duboke. Koriste se u antiagingu, kod uklanjanja ožiljnih promjena te nekih promjena nastalih uslijed prekomjernog izlaganja suncu. Kozmeceutici su svima dostupni i trebalo bi ih koristiti svakodnevno. Kozmeceutici koji se koriste u antiatingu su hidrirajuća sredstva, retinoidi, antioksidansi, sredstva za zaštitu od sunca, nutriceutici, depigmentirajuća sredstva i biljni pripravci. Najčešće se kombiniraju kako bi postigli što bolji, brži i trajniji rezultat.
Posebnu pažnju treba posvetiti svakodnevnoj zaštiti od sunca, pazeći da proizvod koji koristimo ima i UVA i UVB zaštitne filtere te da se nanosi u dovoljnoj količini i dovoljno često.
Proizvod koji bi nas brzo i efikasno pomladio ili trajno zaustavio procese starenja još nije nađen. Danas možemo napraviti puno, ali za postizanje rezultata moramo biti uporni i svakodnevno provoditi neke od preventivnih antiaging metoda.

Prim.dr.sc. Ines Sjerobabski Masnec, dr.med.

Poliklinika "A.B.R"

Derenčinova 26

Zagreb Derenčinova 26/1 ugao s Šubićevom

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 4551-131,
fixphone +385 (1) 4556-507

Mobitel:
phone icon  +385 98 915 3144
(WhatsApp i Viber)

E-mail: poliklinika.abr@xnet.hr 

2000px Wi Fi Logo.svg

Poslovna jedinica Bužanova

Zagreb, Bužanova 10b/1 križanje Zvonimirove i Heinzelove

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 2303-173,
fixphone +385 (1) 2303-175
fixphone +385 (1) 8890-818

Mobitel:
phone icon +385 99 402 0376
( WhatsApp i Viber)

E-mail: poliklinika.abr@xnet.hr

2000px Wi Fi Logo.svg

sjena
 Suradne poliklinike i partneri

 Medial logo  bilic2