• Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Ljubaznost, razumijevanje, povjerenje, brza obrada na jednom mjestu

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Mi brinemo o Vašem zdravlju, vremenu, udobnosti i mogućnostima

  • Profesionalnost, diskrecija, ekspeditivnost, poštovanje dostojanstva pacijenta

Upute za samopomoć

Ključne informacije

•Epidemija u psihološkom smislu, utječe na sve ljude i zahtjeva dodatnu psihičku energiju i snagu za prilagodbu.

•U većine ljudi je neposredna stresna reakcija normalna reakcija na abnormalnu situaciju.

•Svatko od nas ima u sebi psihološke obrambene mehanizme i mehanizme suočavanjakoji nam pomažu nositi se s životnim izazovima

•Upute za samopomoć (strategije za jačanje psiholoških obrambenih mehanizama i mehanizama suočavanja sa stresom)

 

Napisao:Dr Ivo Rotkvić,životni stažist

 

Koronavirus. Prošla će godina, 2019. ući u medicinske anale zbog pojave novomutiranog Koronavirusa (KV) u Wuhanu u Kini od kojega je do 3.3.2020 oboljelo 90,933 bolesnika a umrlo je 3,119. Nije to prva mutacija KV jer smo se sa njegovim rođacima susreli već nekoliko puta. Prvi rezultati praćenja smrtnosti kod sadašnje infekcije (COVID-19, SARS-CoV-2) nisu mnogo drugačiji od poznate nam gripe i iznose 2-3% i to, uglavnom, među starijom i bolesnom populacijom. Raniji, nezvani, mutanti iz grupe KV , SARS-CoV iz godine 2002 (10% smrtnosti), te MERS-CoV iz 2012.godine (37%smrtnosti) bili su mnogo opasniji. Puni je naziv SARS-a; Severe acute respiratory syndrome, a MERS-a ; Middle East repiratory syndrome. No svakog je gosta, pa i nezvanog, potrebno predstaviti; KV dolazi iz subfamilije Orthocoronavirinae i to iz reda Nidovirales, a radi se o jednom od najvećih RNA poznatih virusa. Kako mu je genetska građa slična genomu šišmiša (95 % sličnosti) prevladava mišljenje da je na ljude prešao sa šišmiša.

Napisao:Dr Ivo Rotkvić Životni stažist

„Doktore, naručila sam sina u Vašu ambulantu za utorak, molim Vas da se spremite za razgovor o Dunbarovom sindromu“ javio se odriješit, mladenčki glas majke na telefon.
„Gospođo, ali ja liječim odrasle a ne djecu“ bio je moj odgovor iako sam povremeno savjetnik i za pacijente u dječjoj dobi. Nisam znao ništa o Dunbarovom sindromu, pomislio sam da spada u one rijetke medicinske sindrome od kojega oboljevaju djeca a uzrok im je genetski poremećaj.
„Doktore, moj sin nije dijete, ima 35 godina“

NAPISAO DR. IVO ROTKVIĆ ŽIVOTNI STAŽIST

Odluci da razmišljanje pretočim u ovaj zapis pridonio je susret sa gospođom AA koja je, na njezinu žalost, bila pacijntica mnogih doktora. Sreo sam je u gradu kako hoda držeći se za trbuh i plače radi stalnih bolova u trbuhu. Gospođa AA je granični penzioner sa 65 godina, srednje visine i to negdje oko 175 cm, dobro raštena brineta. Radila je na jednom od zagrebačkih fakulteta kao činovnica a život je sa stresovima nije mazio. Jedna od najvećih nesreća bila je tragična smrt supruga u saobračajnoj nesreći prije oko 30 godina .Tada je postala samohrana majka sa sinom školarcem koji je imao i sam dosta zdravstvenih problema. Nije mi ni danas baš jasno što se sve zove seksualno zlostavljanje ali je i na nju bilo „nasrtaja“ na koje smo se znali i smijati. Odmah da konstatiram da je gospođa AA bolja poznanica i moje supruge da nebi bilo sumnji.
Medicinsku je obradu prošla mnogo puta u posljednjih 15 godina od početka smetnji; bolova u trbuhu koji su počinjali u epigastriju a zatim se širili po čitavom trbuhu. Učinjeno je preko 50 „klasičnih“laboratorijskih pretraga uz mnoge hormonalne analize ( i na neuroendokrine tumore), ultrazvuke trbuha i štinjače, gastroskopija, kolonoskopija, EKG-a, ergometrija, nekoliko CT-a ( sa kontrastom), nekoliko MR-a, jedan EUS, te u posljednje vrijeme i gastrografija ( analiza motoričke funkcije želuca). Od neuroloških su pretraga učinjeni EEG i MR mozga. Različite specijalističke preglede neću niti spominjati. Svi ti nalazi nisu definirali razlog bolovima a različite sugerirane terapije nisu dale rezultata. Zaključak je bio, a vrijedi i do danas, da se radi o psihosomatskim smetnjama ali niti terapija psihofarmacima nije učinila značajnije pomake.

NAPISAO DR. IVO ROTKVIĆ
Životni stažist

„ Vidio sam Picassov autoportret,Bože,kako je taj izgledo“
Grafit

   Te sam se travanjske nedjelje probudio sa Balzakovom poslanicom;“starac je čovjek koji je pojeo svoj ručak i sa zavišću gleda druge kako slasno jedu svoj“. Te mlade, koji slasno jedu svoj ručak, susrećem kako se voze na biciklima,u ušima imaju slušalice sa tehno ili haus muzikom, volan ne drže nego jednom rukom drže masnu vrećicu iz koje viri ručak od lisnatog tijesta, a u drugoj imaju mobitel preko kojeg šalju poruke. E moj Balzak, žao mi je što ne vidiš tu slast. No te smo nedjelje pozvali prijatelje na večeru jer su tjednom svi zauzeti čuvanjem unuka, a i u našim je nasljeđima zapisano da je“ weekend“ vrijeme za druženja ,običaj koji smo razvili kroz 40 godina rada. Moje je zaduženje bilo da sa Dolca donesem suhi, tvrdi, kravlji sir koji se zove i samoborskim, a za mene i moju obitelj je najbolji sir sjeverne Hrvatske. J.M.Simel, izvrstan austrijski romanopisac je potpuno u pravu sa naslovom svog romana „Može i bez kavijara“, penzionerima zbilja i nije potreban. Sva su druženja, i mladih i starih, vjerojatno ista; prvo slike najljepših i najpametnjijih unuka slikanih mobitelom, nakon toga rasprava o dijetama i koliko je tko smršavio, pa pripremanje kolača ( posebno se ide u detalje kod rapske torte te kolača zvanog „Sedmo nebo“). Na kraju,neizostavna politika uz povišene tonove no uvijek netko iznenadi nekom osobitom temom ili događajem.

Poliklinika "A.B.R"

Derenčinova 26

Zagreb Derenčinova 26/1 ugao s Šubićevom

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 4551-131,
fixphone +385 (1) 4556-507

Mobitel:
phone icon  +385 98 915 3144
(WhatsApp i Viber)

E-mail: poliklinika.abr@xnet.hr 

2000px Wi Fi Logo.svg

Poslovna jedinica Bužanova

Zagreb, Bužanova 10b/1 križanje Zvonimirove i Heinzelove

Telefon/fax:
fixphone +385 (1) 2303-173,
fixphone +385 (1) 2303-175
fixphone +385 (1) 8890-818

Mobitel:
phone icon +385 99 402 0376
( WhatsApp i Viber)

E-mail: poliklinika.abr@xnet.hr

2000px Wi Fi Logo.svg

sjena
 Suradne poliklinike i partneri

 Medial logo  bilic2